Samenwonen

Als u gaat samenwonen, wilt u misschien als partners een aantal dingen met en voor elkaar regelen. U kunt samen afspraken maken en deze op papier zetten. Indien u het een en ander officiƫel wilt regelen kunt u een samenlevingscontract bij een notaris op laten stellen.

Een reden om een notarieel samenlevingscontract aan te gaan is dat u fiscaal partner van elkaar wilt worden. Indien u samen een koopwoning heeft of kinderen heeft of wilt, is een notarieel samenlevingscontract zeker aan te raden. U beslist zelf wat erin komt te staan. Bijvoorbeeld hoe u de woonlasten en kosten voor levensonderhoud verdeelt. Maar ook wat er gebeurt met de spullen die u gezamenlijk heeft gekocht, als u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden. Ook kunt u afspreken wie er in de woning mag blijven wonen wanneer u uit elkaar gaat.

Bovendien kunt u elkaar als samenwoners in het notarieel samenlevingscontract tot partnerpensioengerechtigde aanwijzen. Uw pensioenfonds zal om een afschrift vragen van het notarieel samenlevingscontract indien u uw partner tot partnerpensioengerechtigde wilt aanmelden.


Heeft u vragen?

Wij helpen u graag. Neem contact met ons op.